Bucureștiul meu, Date, locuri și fapte, Guvernanță urbană și teritorială

Despre arborii urbei în iarna lui 1917 și cea din 2017

În anumite privințe, îmi pare că suta de ani ce ne desparte de vremea Marelui Război nu ne-a făcut să progresăm / să ne schimbăm foarte mult!

Ca și în urmă cu o sută de ani, în 1917, iarna în București a fost geroasă ! În contextul regimului strict impus de ocupația germană, a existat și o accentuată criză de lemne de foc, fapt care a determinat populația să valorifice și să pună pe foc garduri, lemnăria clădirilor în construcție și …să taie toți arborii din Cișmigiu !
Ieri , 30 ian.2017, am constatat că pe str.Carol Knappe au fost tăiați 3 castani , tăiați discret la adăpostul nopții și nepăsării generale !

Acum o sută de ani, când gen.Mackenzen a ocupat Capitala (dec.1916), l-a chemat pe primarul Emil Petrescu să dea raportul despre ce se află în oraș : ….câtă făina măcinată, câte mori, cât combustibil, câte căruțe … (date publice ) ! Primarul Emil Petrescu a deschis ochii mari și a privit pe neamț cu nedumerire, zicandu-și: “E nebun omul acesta? Vrea să știe toate lucrurile acestea de la mine, Primarul Capitalei? » (cf. Vasile Cancicov, 2015, “Jurnal din vremea ocupației.Impresiuni și păreri personale din timpul Războiului României”, Edit.Humanitas)
p.151)

Mă întreb ce ar răspunde Primarul General al Capitalei la întrebarea despre arborii tăiați, în contextul obligativității inventarierii și gestiunii acestora prin Registrul Spațiilor Verzi al Municipiul București? “De unde să știu domnule? Păi PMB, după ce a plătit scump Registrul, nu l-a mai putut folosi și actualiza, deoarece baza de date teritorială aferentă Registrului nu ne aparține, fiind proprietate – cf contractului – firmei de GIS care ne-a realizat Registrul ! ” Nu, n-o să auzim asta recunoscut, niciodată!

Traduc: s-a comandat Registrul – cf.prevederilor legale, s-a realizat Registrul, s-a recepționat Registrul, s-a plătit, dar de a doua zi de la recepție, PMB este deținător al unei situații fixe din ziua recepției (o hartă-poză!…), nu și a hărții active și bazei de date teritoriale din spatele reprezentării cartografice, situație care face ca PMB să nu poată utiliza/actualiza/modifica Registrul Spațiilor Verzi …fără eventual să plătească un nou contract către firma-proprietar…! Datele zise “la zi” sunt doar din ziua recepției! Bun contract!… Adio arbori! În ce an ne aflăm ? București, 2017…

Fotografia postată de Bogdan Suditu.