Date, locuri și fapte, Guvernanță urbană și teritorială

In 24 ianuarie, despre Politicieni-Eroi si “mititei”!

..de Ziua Unirii… ne amintim de Cuza si Kogălniceanu, dar au mai fost și alții: ce politicieni am avut noi atunci, zicea Cineva mai ieri… Promovez azi memoria unui discret dar valoros politician care a contribuitla Istoria Romaniei: Vasile Boerescu !

Deputatul Vasile Boerescu, în ianuariei 1859, într-o şedinţă a Adunării Elective, a propus alegerea pe tronul de la Bucureşti a proaspătului domnitor al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza. Vasile Boerescu a fost inspirat şi a argumentat juridic dubla alegere prin recursul la modelul reprezentat de Suedia şi de Norvegia, care aveau acelaşi monarh. În 24 ianuarie 1859, tot Vasile Boerescu a susținut cel dintâi discurs după realizarea actului electiv din şedinţa Adunării Elective a Munteniei. Si contributiile sale politice au continuat si in jurul anului 1866, respectiv 1877 ! 

Dar tot el a creat numele “mititeilor” (care se numeau până atunci “cârnăciori fără membrană”).

Vasile Boerescu avea să îşi lege numele şi de unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din gastronomia românească: mititeii. Bineînţeles, aceşti cârnăciori fără membrană, cum erau numiţi până la 1877, erau deja prezenţi în gastronomia românească – şi nu numai. Însă relatările vremii îl înfăţişează pe Vasile Boerescu binedispus, aflat la restaurantul Capşa din Bucureşti pentru a sărbători proclamarea independenţei.

Acolo, el a cerut o baterie şi nişte mititei. Bateria era formată din sticle de vin şi de sifon, pentru că sticlele de sifon aminteau de forma tunurilor româneşti de la Calafat care îi bombardau pe turci, iar mititei erau botezate proiectilele care erau trase de români peste Dunăre.

Pentru că Vasile Boerescu era o adevărată celebritate şi pentru că era foarte iubit pentru curajul şi originalitatea sa, numele cârnăciorilor fără membrană a rămas mititei. (info din articol Romania Libera )