Bucureștiul meu, Date, locuri și fapte, Guvernanță urbană și teritorială, Locuire în România

Despre responsabilitate și consecvența în politică și politici de locuire sau despre inițiativele locative ale unui partid zis social-democrat în plină criză a locuințelor sociale …

Astăzi 25 mai 2016, « Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire » va organiza un protest vizînd soluționarea situației locative a familiilor evacuate din str. Vulturilor, care se regăsesc în lista de priorități pentru închirierea unei locuințe aprobate în 18.04.2016 de către Consiliul General al Municipiului București, dar pentru care oficial nu există spațiile de închiriat necesare! Sloganul manifestației este “Niciun om fără casă, nicio casă fără oameni!” (vezi afis F.C.D.L.). Această situație mă duce evident cu gandul la paradoxurile locuirii sociale și la realitățile locative din Bucureștiul și România de astăzi, respectiv la asumarea de facto a problematicii locuirii sociale de către toate partidele politice .

Trebuie să recunosc că primul meu gând a fost la o familia care locuiește în zona străzii Apolodor, într-o cocioabă din carton, lemn și folii de plastic, în ruínele uneia dintre cele mai vechi case din Bucureștiul secolului XVIII (cf. Corina Nicolescu, 1979), în imediata vecinătate a ministerului responsabil cu problemática locuirii din România (Foto 1). Apoi m-am dus cu gandul la legislația română care, deși constituțional nu garantează un drept la locuire ci doar “condiții de viață decentă”, militează totuși pentru “garantarea accesului efectiv, în mod deosebit al tinerilor, la drepturi elementare şi fundamentale, cum sunt: dreptul … la o locuinţă, la educaţie…” (L. 116/2001 privind marginalizarea socială) și faptul că “accesul liber şi neîngrădit la locuinţă este un drept al fiecărui cetăţean” (L.114/1996 Legea locuinței).

poza 1

Paradoxurile lumii moderne sunt multe… Unul dintre ele este cel al votului pe care săracii și cei în nevoie de locuință îl dau partidului zis social-democrat PSD care promite, îi face din vorbe și îi uită a doua zi după alegeri! Un exemplu relevant legat de responsabilitatea și consecvența în politică și politici de locuire a acestui partid (poate fi extrapolat la multe altele, fără risc de a greși), vizează și inițiativa sa din anul 2001… Astfel, deși piața chiriilor devenise inaccesibilă celor vulnerabili sau chiar săraci, PSD în loc să se mobilizeze pentru a construi politici funcționale și identifica soluții locative, închiriază de la ROMAERO un fost cămin de nefamiliști al Romatsa cuprinzând circa 80 unități locative, situat în Bd. Ion Ionescu de la Brad, în Băneasa, pentru a-l transforma în sediu alternativ la cel din Victoriei și Kiseleff al guvernului Năstase (guvern în care ministrul tehnocrat de astăzi Vasile Dîncu, responsabil cu locuirea și dezvoltarea urbană, a deținut funcția de ministru al informațiilor publice: 2000-2003). Clădirea a fost modernizată, devenind un sediu luxos, cu sisteme electronice de acces pe etaj si cu plasme pe pereti. Nastase spune la inaugurare: “Aici sunt cotizatiile dumneavoastra!”  (http://www.gandul.info/stiri/psd-vrea-sa-vanda-romaero-sediul-romaero-265107). (Foto 2). În imediata vecinătate se mai află și astăzi un cămin de nefamiliști similar ca structură și funcțiuni! (Foto 3)poza 3

poza 4În prezent, când problemele locative ale celor vulnerabili nu sunt nici pe departe soluționate, PSD nu mai folosește acest sediu. Și astfel, circa 80 de unități de locuit ce puteau fi valorificate pentru cei evacuați sau pentru alte categorii de persoane eligibile a beneficia de locuințe sociale vor fi risipite de operațiunea imobiliară inițiată de un partid politic iresponsabil și inconsecvent…Dar votat de foarte mulți săraci și oameni nevoiași sau lipsiți de minime condiții de locuire decentă!

Paradox: Am discutat acum doua săptămâni cu squaterii din str.Apolodor. Cu cine credeți că votează cu consecvență de două decenii?…. Iar povestea mea cu sediul de partid gol credeți că au crezut-o?…

Toate cele bune!

PS: fotogafii B.Suditu/27.03.2016