Cred că mulți bucureșteni de bun-simț, precum și cei pasionați de București sunt surprinși de faptul că parcul-model Ioanid nu se mai cheamă Ioanid ci Parcul Ion Voicu. Ca în multe alte situații din România post-comunistă, sub presiunea edililor locali și în dezacord cu istoria locurilor, pentru a celebra personaje mai mult sau mai puțin cunoscute sau care aveau sau nu legătură cu locurile acelea, unele denumiri geografice au fost schimbate. Parcul Ioanid este o altă victimă a politicii, ideea schimbării numelui său în Parcul Ion Voicu fiind promovată în 2003 de fiul celui omagiat, Mădălin Voicu (deputat al Partidei Romilor între 1996-2000, respectiv al PSD între 2000-2016), cu sprijinul primarului de sector (Neculai Onțanu) și a mai marilor vremii (Ion Iliescu și Adrian Năstase).
Alegerea nu este întâmplătoare (violonistul Ion Voicu, un artist ale cărui merite nu cred că le pune cineva la îndoială, a locuit în vecinătate), dar este neispirată, deoarece numele natural al parcului este parte din istoria orașului, amintind de proprietarul care a transformat în parc modern un teren mlăștinos din lungul Bucureștioarei (librarul Gheorghe Ionaid) .
De asemenea, parcul Ioanid are conotații urbanistice importante pentru București, numele său fiind asociat cu parcelarea-model de vile realizată în jurul parcului la începutul secolului XX.
Semnificative sunt în această poveste nu numai uzitarea abuzivă a unui nume ilustru pentru a denumi un parc ce face parte din patrimoniu și identitatea Bucureștiului, dar și maniera de a înscrie coloristică a noului nume la intrarea în parc. Dacă în momentul inaugurării schimbării, literele erau roșii și în relief, precum culoarea partidului din care primarul Onțanu făcea parte (situație similară vechii inscripții a Parcului Grădina Icoanei, vezi foto), în momentul în care primarul de la sectorul 2 a devenit unpr-ist, roșul s-a estompat, sigla păstrând doar umbrele literelor în relief de mai înainte!
În acest caz particular, cred că odată cu plecarea de pe scena administrației și politicii a “proptelelor” acestui toponim instaurat forțat în spațiul public, ar trebui ca Ioanid, Parcul Ioanid să se întoarcă! Mă voi alătura tuturor celor care luptă pentru acest demers (voi aminti în acest sens, inițiativa dlui Radu Filipescu)!
În plus, cred că România a parcurs etapele tumultoase ale tranziției și trebuie să se așeze pe baze sănătoase, inclusiv din punctul de vedere al administrării și atribuirii de nume spațiului public sau instituțiilor. Amintesc faptul că suntem, printre altele, singura țară europeană care permite atribuirea de nume de persoane în viață unor instituții, străzi, stadioane etc. Nume efemere, în cele mai multe dintre cazuri!…
Lucrurile se pot schimba! Prin promovarea Hotărârii Guvernului nr. 579 din 15 iulie 2015 privind stabilirea responsabilităţilor specifice ale autorităţilor publice, precum şi a structurilor tehnice pentru realizarea temelor de date spaţiale şi aprobarea măsurilor necesare pentru punerea în comun a acestora a fost constituită Comisia tehnică pentru denumiri geografice în România (art.4-10 din ANEXA nr.6). Comisia, alcătuită din reprezentanți a 10 instituții (printre care și Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice care m-a desemnat în CTDGR) și are următoarele atribuţii principale: a)propune reglementări la nivel naţional în domeniul denumirilor geografice; b)coordonează la nivel naţional activitatea de standardizare a denumirilor geografice; c)analizează propunerile de acordare şi schimbare a denumirilor geografice pe teritoriul naţional şi le supune spre adoptare Consiliului INIS; d)propune spre adoptare Consiliului INIS listele de exonime şi endonime; e)propune spre adoptare Consiliului INIS lista cu denumirile geografice care fac parte din patrimoniul cultural imaterial naţional; f)analizează rapoartele punctului de contact menţionat la art. 6 privind activitatea în domeniul denumirilor geografice în România şi le supune spre adoptare Consiliului INIS; g)reprezintă România la conferinţele, sesiunile şi reuniunile grupurilor de lucru în domeniul denumirilor geografice.
Comisia s-a reunit la începutul lunii martie 2016 pentru prima dată, iar membrii săi sunt foarte motivați să contribuie la reglementarea și normalizarea acestui domeniu în România!
Pe curand, sper, în Parcul Ioanid!
Felicitări pentru numirea în comisie, baftă să și facă ce speri. Deși nu mă pot abține să nu mă gîndesc la zicala că dacă vrei să îngropi ceva, creezi o comisie… 🙂