Bucureștiul meu, Date, locuri și fapte, Locuire în România

Destinul unui filosof român – Constantin Rădulescu-Motru

Astazi am trecut pe Bulevardul Ferdinand și fiind luna martie, mi-am amintit de destinul lui Constantin Radulescu-Motru (foto 1)!

Filosoful, universitarul, doctorul în științe de la Berlin, membrul și președintele Academiei Române și autorul, printre altele, a cărții “Psihologia poporului român”, a decedat, singur și sărac, în 6 martie 1957 într-un pat al unei rezerve a Institutului de Endocrinologie din Bdul Aviatorilor (ansamblul renovat al mănăstirii și sanatoriului maicilor ordinului catolic Saint Vincent de Paul în care în 1949 a fost instalat Institutul lui Parhon). Fusese luat de pe stradă de profesorul Constrantin Parhon, după ce…

….în noaptea de 19 aprilie 1950 fusese dat afară din casa sa din Bulevardul Ferdinant nr.47 (foto 2) în momentul decretării naționalizării unor imobile, acolo unde se retrăsese după ce fusese dat afară de la catedră și de la Academie, precum și de la casa sa natală, conacul din Butoiești, jud.Mehedinți (foto 3), de unde …..

… în noaptea de 2/3 martie 1949 a fost alungat cu violență de către bețivul satului – devenit activist de partid și cooperatist, în momentul publicării decretului de expropriere a moșiilor ….

PS. Pe șoseaua Strehaia – Dr.Tr.Severin există un indicator turistic ce va invita sa vizitati Conacul Răduțeștilor! Nu ezitați să dați curs invitatție, chiar dacă nu veți putea ajunge decât până la poarta conacului! Ca în multe alte situații, obiectivul turistic nu este vizitabil, fiind în curs de ruinare…din motive diverse! Psihologia și administrația poporului român! Remember Rădulescu-Motru !