Bucureștiul meu, Guvernanță urbană și teritorială, Locuire în România

România – între politici funciare urbane absente și valorificări de drepturi litigioase

Scriu/spun de ani buni ca Romania este singura tara din UE (si nu numai) fara legislatie care să favorizeze realizarea de politici și rezerve funciare, precum si aplicarea dreptului de preempțiune urban.
Toti șmecherii de la manetele puterii de 27 de ani, indiferent de culoare, au avut grijă ca aceste instrumente juridice și operaționale să nu se legifereze pentru ca terenurile lor urbane (obținute pe căi diverse, cel mai adesea legale) să poată fi valorificate pe o piață imobiliară slab reglementată și puternic speculată și controlată!

De zece ani urmăresc cu interes profesional declarațiile de avere ale făcătorilor de legi (parlamentari) din Romania. Mai toți au nenumărate terenuri urbane, cu mult pentru nevoile lor! Scopul este evident de a acumula pentru a specula! Pot aștepta că vor face legi care să facă acesibil terenul urban pentru investiții publice sau pentru locuințe accesibile clasei medii sau pentru locuințe publice/sociale (ca în UE sau în Ro interbelică)? NU!

S-au inventat “achiziția de drepturi litigioase” sau “transferarea de terenuri” (L.18/1991), dar nu și dreptul de preempțiune a terenului urban sau rezervele de terenuri pentru autoritățile publice locale! Între Conducătorii Patriei, mulți câștigă (vezi exemplul prezentat de Rise Project), unii mai și pierd (primarii din Snagov, Jilava, Dumești, Zărand etc sunt la închisoare din cauza terenurilor speculate…pentru prieteni cu “gulere albe”).

Din 2007 un proiect de Lege a Locuinței (în a cărui realizare am fost implicat) înscria obligația autorităților publice de a constitui rezerve funciare pentru proiectele publice viitoare! Proiectul de lege, deși a fost înscris în lista de priorități legislative ale tuturor Guvernelor din 2007 încoace (fără cel actual), nu a fost niciodată pe lista scurtă de priorități! Revin cândva cu detalii… Până atunci, citiți de doamna Mănescu pe riseproject.ro!